Nieuws

De proef op de som!
Na een paar weken slecht slapen door hevige hoestbuien toch maar eens iets uitgeprobeerd. Een Gember-wrap op mijn rug🙈. En…?

Heerlijk geslapen vannacht, tegen de tijd dat ik weer begon te hoesten was het toch al tijd om uit m’n bed te komen en kon ik eindelijk slijm ophoesten.
Het enige dat je nodig hebt is 2 eetlepels geraspte gember 
een flinke eetlepel echte honing,
een scheutje olijfolie,
wat bloem om t te binden
en twee extra handen.
Dat laatste is niet nodig als je de wrap op je borst wilt aanbrengen. Ik heb t tussen een schone vaatdoek gelegd en manlief heeft t op mijn rug geplakt, met een boterham-zakje ertussen tegen t doorlekken.
Nu had ik gelezen dat je er erg door gaat transpireren maar daar heb ik niets van gemerkt. Ik ben blij dat ik t uitgeprobeerd heb.
Wat je allemaal niet kunt doen met natuurgeneeskunde 😍

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en binnen

 

 

IMG-20151229-WA0000

Vit. D3 in samenwerking met Magnesium

Ik had beloofd nog iets te schrijven over Vit D in combinatie met magnesium. En over de vraag of magnesiumtekort te testen is. Veel mensen weten niet hoe belangrijk het is om beide te nemen. Terwijl veel mensen beginnen te begrijpen hoe belangrijk vitamine D is om ziekten te voorkomen, profiteren zij er te weinig van door een lichaamstekort van magnesium. Vitamine D en magnesium zijn synergisten (versterken elkaars werking) Veel mensen nemen vit D supplementen in. De keerzijde van deze verhoogde Vit D3 opname is dat meer mensen ongewenste reacties krijgen op deze vitamine. Wat de meeste mensen niet weten is dat deze bijverschijnselen van Vit D niet te wijten zijn aan de vitamine zelf maar meestal worden veroorzaakt door een tekort aan magnesium.

Kan een magnesiumtekort gemeten worden? Nee. Bloedtesten kunnen dit niet nauwkeurig meten doordat je lichaam de hoeveelheid magnesium erg nauwkeurig controleert. Als de magnesiumhoeveelheid in het bloed omlaag zou gaan zou je een hartaanval kunnen krijgen. Dat is de reden dat je lichaam uit alle cellen van weefsels en botten het magnesium haalt.

Dus de bloedtest geeft aan dat er voldoende magnesium is terwijl cellen misschien niks bevatten, dus volledig deficiënt zijn.

De zogenaamde “neveneffecten van Vit D” die meestal in de werkelijkheid symptomen zijn van een magnesium-gebrek zijn: Hoofdpijn, slapeloosheid, gejaagdheid, spierkrampen, angsten, hartkloppingen en obstipatie.

Als je meer informatie wilt met onderzoeken over magnesium en bijvoorbeeld diabetes, depressies, hartziekten en gedragsstoornissen mag je me dat laten weten

IMG-20151229-WA0000

 

MIGRAINE

Vreselijk hè? Dat gevoel dat er naalden in je hoofd gestoken worden of dat er zo’n mannetje met een hamer lustig tegen je hersenpan dreunt.

20% procent van de mensen, dat is 1 op 5, heeft last van minimaal één dag in de week hoofdpijn.
De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn:
Migraine
Spanningshoofdpijn
Clusterhoofdpijn
Chronische hoofdpijn
Hoofdpijn door medicijnen
Aangezichtspijn

Ik wil het nu over migraine hebben, de andere vormen komen binnenkort aan bod

Kenmerken van migraine zijn:
Komt in aanvallen en kan 4 tot 72 uur duren
De aanvallen hebben een duidelijk begin en einde
De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd
Elke inspanning is onmogelijk
Overgevoelig voor licht en geluid
Misselijkheid en braken
Heftige bonzende of kloppende pijn

Waarom de één zelden tot nooit een aanval heeft en de ander heel vaak, is niet duidelijk
Over de exacte oorzaak is nog maar weinig bekend. Wel is bekend dat een migraine aanval in gang wordt gezet door een ontregeling van het zenuwstelsel. Er ontstaat als het ware kortsluiting in de hersenen waardoor de bloedvaten in het hoofd eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten. Een falend endocriene systeem zal ook een een oorzaak zijn, die regelt de hormoonhuishouding.

Het eerste dat je tegenkomt op Google, wanneer je migraine intypt, is het medicijn Excedrin.
De bijwerkingen van dit middel zijn:
Vaak (1-10%) duizeligheid, zenuwachtigheid, misselijkheid en buikpijn.

Soms (0,1-10%) slapeloosheid, tremor (schudbewegingen), paresthesie (tintelende ledematen), hoofdpijn, tinnitus, ritmestoornissen, versnelde hartslag, diaree, braken, droge mond, vermoeidheid.

Je zou er bijna migraine door krijgen
Daarnaast is het schadelijk voor het maag-darmkanaal met soms fatale bloedingen en perforaties.
Ben je het beu dat je niet kunt werken of ontspannen door migraine. Wil je jezelf niet steeds met medicijnen opsluiten op je slaapkamer? Weet dat migraine te behandelen is met Regenesis therapie.

Henriëtte Eken

Blue Dot Impulse

 

 

IMG-20151229-WA0000

 

Honing, de geneeskracht van de bloemetjes en de bijtjes

Honing is gezonder dan suiker, het is bijna de gezondste zoetmaker die we kennen. Toch eerst twee waarschuwingen.

Geef geen honing aan kinderen onder de 1 jaar in verband met botulisme, jonge kinderen zijn niet in staat om deze pathogeen te bestrijden doordat het immuun- systeem nog niet sterk genoeg is.

Ook kun je honing beter niet in warme gerechten verwerken of in warme/hete thee doen. De geneeskrachtige werking is een stuk minder wanneer de honing warmer dan 37 graden verwarmt is geweest.

 

Honing kan behalve zoetmaker gebruikt worden voor veel doeleinden;

 • Het is een uitstekend antibioticum bij virussen, bacteriën en schimmels
 • Honing is prima voor de hersenen. Als je honing met water inneemt bereikt dat binnen 7 minuten de hersenen. Het is niet alleen voeding voor je hersenen, het voorkomt ook beschadigingen. De antioxidanten helpen de vrije radicalen in de hersenen te verminderen.
 • Honing is goed voor je hart. Smeer regelmatig honing met kaneel op bijvoorbeeld je speltbeschuit of doe het in je dessert, het revitaliseert de aderen en slagaders
 • Honing helpt de bloedsuikerspiegel te controleren omdat de fructose de lever helpt om glucose om te zetten in clycogeen (energieopslag)
 • Smeer gerust honing op schaafplekken, wonden en brandwonden. Het helpt de wonden schoon te maken, zorgt voor mooiere heling en minder littekens.
 • Honing kun je zelfs op gespleten hoeven van paarden e.d. gieten voor een snellere heling

 

Honing neem je natuurlijk ook vooral omdat het lekker is, geniet ervan.

14468781_685450868279058_5567303434224394572_o

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

IMG-20151229-WA0000

 

FOOD FOR GOOD MOOD

Deel 2

Als je je hersenen goed voedt blijven/worden ze gelukkig.

Om je hersenen gelukkig te laten zijn kun je voedingsmiddelen nemen die stoffen bevatten die van belang zijn voor dit prachtige orgaan zoals

 • aminozuren (o.a. arginine, choline glutamine, GABA en methionine)
 • mineralen (magnesium, selenium, zink, calcium)
 • vitaminen (Vit A, retinol en carotenoiden) (Vit B, cobalamine, foliumzuur en thiamine) Vit C, belangrijk voor de productie van neurotransmitters zoals dopamine en acetylcholine.

Veel moeilijke woorden, maar als je onderstaande voedingsmiddelen regelmatig gebruikt en veel (lees, elke dag) beweegt, bijv. elke dag een half uur wandelen, doe je veel liefs voor je brein. Veel symptomen van depressies, angsten, slecht humeur en troebel denken zullen hierdoor aanzienlijk verbeteren en misschien verdwijnen.

 • Vette vis, (omega 3) o.a. sardientjes, haring, makreel en wilde zalm (de gekweekte zalmen worden vaak geinjecteerd met antibiotica.
 • Olijfolie, lijnzaadolie (omega 3)
 • Aardbeien, zet ze in je tuin, kun je ze in de zomer elke dag plukken.
 • Bosbessen en bramen, ga tijdens het seizoen lekker het bos in om ze te verzamelen. Je hebt gelijk beweging, een frisse neus, een leuk uitje en veel gezonde flavonoiden (je kunt ze in de diepvries bewaren)
 • Frambozen, appels, pruimen.
 • Quinoa
 • Eieren
 • Havermout
 • Sojaproducten, mits je er tegen kan
 • Noten, vooral walnoten en amandelen
 • Donkere chocolade, 2 of 3 kleine blokjes met 70% of meer cacao.

Magnesium zit vooral in: havermout, bruine rijst, avocado, amandelen, pompoenzaad en verse bladspinazie

Selenium zit vooral in walnoot, tonijn, vette vis, schaaldieren.

Zink zit vooral in Oesters, rundvlees, pompoenzaden yoghurt tarwe en noten.

Vit A, bevordert de bloeddoorstroom naar de hersenen, zit in

Runderlever, eieren, visolie, margarine en kaas. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate.

Andere voedingsmiddelen die vit A bevatten zijn, zoete aardappelen, wortelen, boerenkool (bevat ook veel calcium), spinazie, abrikozen, kanteloep, broccoli en winterpompoen.

B12 rijk voedsel, eieren, melk, schaaldieren, lever rundvlees, oester, tong, krab, tonijn. Vegatariers hebben dus vaak extra vitaminen nodig.

B6 zit in tarwekiemen, kanteloep, avocado’s, bananen, wortelen, vis, linzen, lever, rundvlees, rijst, sojabonen, en volle granen.

B1 volkoren-producten, havermout, muesli, brouwersgist, tarwekiemen, rundlever, zonnebloempitten.

Vit C zit vooral in, rauwe Spaanse peper, kanteloep, paprika, kiwi, sinaasappel, en mango.

Vit D zit vooral in de zon, maar ja teveel zon is ook niet goed en vaak zitten we geheel gekleed in de zon. Als je dus even in de tuin werkt of zo trek dan je korte broek aan. Verder zit Vit D veel in vis.

Vit E zit in amandelen, hazelnoten, walnoten, tarwekiemolie, levertraan, pindakaas, volle granen, zoete aardappelen, en groene bladgroenten.

Je kunt ook heerlijke kopjes thee maken waar je hersenen blij van worden.

 • Wilde kattenkruid is ontspannend en licht kalmerend.
 • Kaneel verheldert de hersenen en verbeterd de denkprocessen.
 • Ginseng is licht kalmerend
 • Salie verbetert de voeding van de hersenen, deze staat bekend als de thee van de denkers.

 

NATUURLIJK HEB JE OOK VOEDINGSMIDDELEN DIE EEN DON’T ZIJN.

Van sommige voedingsstoffen is bekend dat ze een gezonde werking van de hersenen in de weg staan. Het is vooral altijd verstandig om voorzichtig te zijn met alcohol, suiker, aspartaam en mononatrium-zout (MSG).

Aspartaam en MSG werken opwekkend voor de hersenen, maar kunnen ook leiden tot sterfte van de hersencellen. Eet ook geen kant-en-klare maaltijden die vol zitten met suikers, additieven of stimulantia, want die hebben de neiging om de symptomen van depressie te versterken.

Eet vooral geen verzadigde vetten en geen transvetzuren.

Deze vetten bevorderen de hoeveelheid verkalking en de bloedvaten en het risico op bloedklonters. In beide gevallen lopen je hersenen en je hart gevaar.

Ook veranderen deze vetten de samenstelling van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, die normaal gesproken zorgen voor het gevoel van genot, geluk, beloning en stemming. De verandering van deze neurotransmitters heeft direct invloed op je humeur, karakter en denkprocessen.

Een te hoge of lage concentratie dopamine heeft invloed op gedragsstoornissen, van ADHD tot schizofrenie.

Veranderingen in het serotonine-evenwicht in je hersenen kunnen leiden tot aandoeningen zoals klinische depressie, angstaanvallen en fobieen.

De ongezonde vetten zorgen er ook voor dat de triglyceriden in je systeem verhogen waardoor er minder zuurstof naar de hersenen gaat. Een te grote hoeveelheid ervan wordt ook gelinkt aan depressie.

 

DUS, als je gelukkig wilt zijn stop je met het eten van:

– Taarten, koekjes, cake e.d

– Kant-en-klare maaltijden

– Volle melk, ijs

– Crackers, chips, popcorn, kaassnacks enz.

– Mayonaise en sommige slasausen

– Snoep

en minder je het gebruik van boter, margarine, kaas, palmolie en kokosolie.

Als je regelmatig beweegt, gezond eet, mediteert en zoals beschreven in de vorige FOOD FOR GOOD MOOD,  je hersenen leert omdenken, door niet te piekeren, niet te ergeren e.d. kun je behoorlijk gelukkige hersenen kweken.

Wanneer je een tijd deze aanpassingen hebt gedaan en lukt het nog niet om gelukkiger te worden kun je bij je huisarts vragen om supplementen.

Voorbeelden hiervan zijn

 • omega 3
 • vit D
 • 5 HTP
 • L- tryptofaan (om tryptofaan om te zetten in serotine eet je bladgroente, rapen, paprika, bonen er gerst)
 • Inositol
 • Gamma aminoboterzuur (GABA)
 • Vit B
 • Valeriaan
 • Kava
 • Vit D
 • Met visolie, vooral 2000-4000 EPA

Henriëtte Eken

Blue Dot Impulse

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

IMG-20151229-WA0000

 

 

FOOD FOR GOOD MOOD

Dee1

 

Veel mensen vinden het moeilijk om blij te zijn, goed om te gaan met stress en simpelweg gelukkig zijn. Hierdoor ontstaan depressies en angsten.

Weet dat gelukkig zijn vaak begint in je brein, en dat je dat dus kunt leren.

 

In dit artikel wil ik jullie laten zien dat je kunt leren gelukkig te zijn.

Oefen deze technieken regelmatig, nieuwe deuren zullen open gaan.

In een volgend artikel ga ik het hebben over wat je beter wel en wat je beter niet kunt eten als je als een gelukkig mens door het leven wilt gaan.

 

Doe je hersenen een plezier door dagelijks te bewegen. Je humeur verbetert doordat door beweging de bloeddoorstroming naar je hersenen verbetert.

Zoek dagelijks iets of doe iets waarom je kunt lachen.

Lachen geneest alles waar je mee zit. Lachen heeft heel veel voordelen.

 • Lachen dringt de stresshormonen terug (vooral cortisol), waardoor je lichaam een gezonde rustpauze kan nemen.
 • Het verlaagt je bloeddruk en vermindert het risico o bloedklonters.
 • Het versterkt je afweersysteem.
 • Het zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen.

Een dag niet gelachen is een dag niet gezond geleefd.

Leef je leven bewust gelukkig door:

 • Ervoor te zorgen dat je helemaal aanwezig bent bij wat je doet.
 • Plezier te definieren, zodat het duidelijk wordt wat jou plezier geeft.
 • Een lijst te maken van activiteiten die je gelukkig maken, werk die regelmatig bij en gebruik hem als checklist.
 • Iemand te zoeken die je zoektocht naar geluk deelt. Maak van hem of haar een geluksmaatje.
 • Elke dag vrolijke liedjes te zingen, ook al zing je vals.
 • Goed op te letten hoe het voelt om helemaal aanwezig te zijn in je lichaam als je gelukkig bent.

Stop met piekeren.

Als je veel piekert, versluieren je hersenen uiteindelijk en blijf je zitten met een probleem dat nergens meer bestaat, behalve in jouw geest. In je hersenen versterk je negatieve gevoelswaardes en interpretaties die aan de herinneringen gelinkt zijn, zo bevorder je de synapsen die verband houden met negativiteit en wanhoop de hersenruimte in beslag te nemen zodat er geen ruimte meer is voor positievere emoties. Hierdoor wordt de kans groter dat je je iedere keer als je denkt aan datgene wat de negatieve gedachten oproept, weer slecht voelt. Dat is precies het tegengestelde van wat je wilt.  Om het piekeren te stoppen kun je;

 • Feiten controleren bij vrienden, ga nooit uit van veronderstellingen. Informeer of je gedachten of veronderstellingen gegrond zijn, of je teveel belang hecht aan wat er gebeurd is.
 • Aan iets anders denken, dit kun je leren door meditatietechnieken toe te passen. Zie je gedachten bijvoorbeeld als vlinders die je bewustzijn in en uit fladderen.
 • Jezelf vergeven voor wat je vindt dat je verkeerd gedaan hebt. We maken allemaal weleens een fout. Oordeel niet te hard over jezelf, je bent ook maar een mens.
 • Pijnlijke gebeurtenissen die je niet kunt veranderen los laten. Als het iets is wat je kunt veranderen, betaal dan de schade en ruim eventuele misverstanden uit de weg. Als je het niet kunt veranderen, ga dan gewoon verder.
 • Naar oplossingen zoeken. Verbreek de cirkel van negatieve gedachten door te focussen op positieve oplossingen.
 • Het uitpraten. Als er een conflict is kun je er met de desbetreffende persoon over praten. Als dit te pijnlijk is, bel dan een vriend of vriendin en heb het over iets leuks om je gedachten te verleggen.
 • Iets ondernemen dat je plezier geeft. Studies hebben uitgewezen dat iets doen je obsessieve gedachten doorbreekt. Door iets te doen, wijk je af van de betreden paden, zodat je makkelijker de bekraste, kapotte piekerplaat uit kunt zetten.

 

Mens erger je niet. Stop met je aan andere mensen of situaties te ergeren!

Sta je bijvoorbeeld bij de kassa jezelf te verbijten omdat je in de rij bent gaan staan waar het heel langzaam gaat? Moet je oude voorganger losgerd uittellen en zegelboekjes inwisselen? Laat het los! Denk bij jezelf hoe fijn het voor haar is dat van haar zegelboekjes kan sparen en hoe knap het is dat ze op deze leeftijd toch maar mooi zelf boodschappen kan doen.

Gebeuren er dingen die je niet fijn vindt? Je kunt er niets aan veranderen,

’t is wat ’t is. Probeer geen negatieve emoties te voelen en oefen het stoppen van negatieve gedachten.

Leer te vergeven, vergiffenis hangt nauw samen met geluk.

 • Noteer en laat los. Schrijf de gebeurtenis op en verbrandt de brief zonder het aan iemand te laten lezen. Het is doeltreffend om pijnlijke gedachten in rook te zien opgaan.
 • Identificeer, toon empathie en vergeef. Schrijf op wat de mogelijke gedachten en gevoelens zijn van degene die jou pijn heeft gedaan (waarom heeft diegene jou dat aangedaan?) Identificeer je ermee en voel dat we allemaal fouten maken. Probeer je in te leven, je hart wordt milder, en vergeef dan.
 • Schrijf een belofte van vergeving. (laat het aan niemand lezen, dit betreft jouw proces) Dit proces gaat over de manier waarop jij de negativiteit loslaat die samengaat met die gebeurtenis of persoon. Herlees deze belofte als er weer herinneringen opduiken.

 

En tot slot, Slaap jezelf gelukkig.

Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen en reorganiseren van top tot teen. Terwijl je slaapt worden je cellen hersteld, wordt je energie aangevuld, wordt je humeur gelijkmatiger, herstellen je hersenen zich en wordt je gezondheid beter. Slaap elke nacht 7½ tot 9 uur om zoveel mogelijk voordeel uit je slaap te halen.

aal je doel: beslis gelukkig te zijn en focus je erop. Datgene waarop je focust wordt duidelijker en groter.

 

Henriëtte Eken

Blue Dot Impulse

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

IMG-20151229-WA0000

 

Artrose behandeling

 

Om de therapie te ondersteunen adviseer ik:

3x daags tot 10 spraytjes magnesium te nemen in een glas water en te smeren

2x daags een theelepel Sole te nemen in een glas water

Extra Omega 3 capsules te nemen (mag gewoon van de Action zijn)

2 x daags, tijdelijk Gember thee te drinken, koud of warm

 

 

 

Prikkels uit de omgeving
Deze nieuwe bevindingen vormen de eerste wetenschappelijke bevestiging van iets wat veel beoefenaars van de functionele geneeskunde al weten uit de praktijk. John Mansfield, gepensioneerd arts en auteur van Arthritis: the allergy connection (1991), behandelde met succes enkele duizenden patiënten met gewrichtsontsteking in zijn kliniek in Engeland. Volgens hem ontstaan de meeste vormen van gewrichtsontsteking (artritis) door prikkels uit de omgeving, en worden ze veroorzaakt door een intolerantie voor bepaalde voedingsbestanddelen of chemische stoffen in de omgeving. Mansfield denkt dat bij zo’n negentig procent van de patiënten verbeteringen kunnen optreden of zelfs dat ze volledig kunnen genezen door simpelweg hun leefstijl aan te passen.
Wilt u weten hoe uw leefstijl ontstekingen in uw lichaam kan veroorzaken? Dat is gewoon een kwestie van goed zoeken. Deze zoektocht kunt u het best samen met een gediplomeerd en ervaren voedingstherapeut ondernemen. Die kan u helpen de oorzaak op te sporen en te kiezen uit allerlei natuurlijke behandelingen waarvan is aangetoond dat ze net zo goed werken als medicijnen, en soms zelfs beter.

Heeft u overgewicht?
Overgewicht zorgt voor een grotere belasting van de gewrichten en lijkt een belangrijke factor bij artrose. Mensen met overgewicht hebben vaak niet alleen last van artrose in gewrichten die veel gewicht dragen, zoals de knieën, maar ook in de gewrichten van de vingers. Dat wijst erop dat het verband tussen overgewicht en artrose niet alleen wordt veroorzaakt door een biomechanische belasting.
Onderzoekers van de universiteit van Washington denken dat vetweefsel een belangrijke bron is van ontstekingsbevorderende stoffen zoals cytokines, chemokines en adipokines. Deze stoffen kunnen ontstekingen stimuleren en sturen het artroseproces aan.
De link met overgewicht heeft misschien meer te maken met iemands algehele voedingspatroon en leefstijl, en hoe die kunnen leiden tot insulineresistentie en een verstoorde stofwisseling. Deze combinatie van afwijkingen wordt wel het ‘metaboolsyndroom’ genoemd, dat weer samenhangt met aderverkalking, diabetes en allerlei andere hedendaagse ziektes. De belangrijkste factoren die hieraan bijdragen, zijn een teveel aan suiker, bewerkte voedingsmiddelen en gebakken voedsel. Want die leiden tot de afgifte van vrije radicalen die, in een overmaat, de weefsels rond de gewrichten kunnen beschadigen.

Wat u eraan kunt doen: laat gebakken voedsel, geraffineerde suikers en koolhydraten, en bewerkte voedingsmiddelen staan. Ga over op een plantaardig, mediterraan dieet met weinig verzadigde vetten. Gebruik ook veel ontstekingsverlagende voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en donkergroene bladgroenten (allebei zo vers mogelijk). Citrusvruchten bevatten veel antioxidanten en bladgroenten zijn rijk aan vitamine K, een andere natuurlijke ontstekingsremmer.

Heeft u een verstoorde vetzuurbalans?
De bewerkte voeding van tegenwoordig bevat te weinig omega-3 vetzuren en te veel omega -vetzuren. Dat kan leiden tot ontstekingen, die op hun beurt beschadigde, gezwollen en pijnlijke gewrichten opleveren. Artrosepatiënten hebben ook slecht werkende mitochondriën – de krachtcentrales van de cel die de energie leveren waarmee onze cellen hun werk kunnen doen.

Wat u eraan kunt doen: zorg dat uw voeding een optimale verhouding (1:1 tot 5:1) bevat aan omega 3-vetzuren ten opzichte van omega 6- vetzuren, door extra omega 3-vetzuren te slikken.
Aanbevolen dosering: per dag 1400 mg EPA (eicosapentaeenzuur) en 1000 mg DHA (docosahexaeenzuur)

Bent u overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen?
De ervaring van veel voedingsdeskundigen is dat artrose vaak door een voedselallergie of voedselintolerantie wordt veroorzaakt. Veel patiënten met gewrichtsontsteking blijken overgevoelig te zijn voor nachtschades (Solanaceae), een plantenfamilie waartoe bijvoorbeeld aardappels, aubergines, paprika’s, tomaten en tabaksplanten behoren. Alle nachtschades bevatten alkaloïden, natuurlijke giftige stoffen. In een onderzoek bij 434 patiënten met gewrichtsontsteking gaf 68 procent aan dat hun klachten geheel of gedeeltelijk waren verdwenen nadat zij nachtschades uit hun voeding hadden weggelaten.
Ook een dieet gebaseerd op ‘oervoeding’ kan helpen. Dit zogeheten ‘paleodieet’ bevat over het algemeen minder allergenen, zoals granen, aardappels, zuivel, conserveermiddelen en andere voedseladditieven. Bovendien zit er meer vis in, en visoliën zijn goed voor patiënten met gewrichtsontstekingen.

Wat u eraan kunt doen: denk aan een voedselovergevoeligheid als u last hebt van gewichtsproblemen (zowel over- als ondergewicht); gezwollen handen, ogen, enkels of buik; overmatig zweten, zelfs zonder inspanning; voortdurende vermoeidheid ondanks voldoende slaap; een te hoge hartslag, vooral na de maaltijd. Werk samen met een ervaren voedingstherapeut en laat u testen op voedselallergieën. Probeer een eliminatiedieet, een intradermale provocatieneutralisatie (huidprik)-methode of de enzymgepotentieerde desensibilisatie (EPD)-methode van de Britse arts Len McEwen. Bij een neutralisatiemethode worden via een injectie of druppels onder de tong, zeer kleine hoeveelheden van verschillende allergieopwekkende stoffen toegediend. Elke reactie (meestal een huidreactie) wijst erop dat iemand overgevoelig is voor die stof. Laat deze stoffen weg uit uw voeding of laat u hiervoor desensibiliseren (ongevoelig maken).

Heeft u een lekkende darm?

Bij een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen (leaky gut of lekkende darm) neemt de darmwand eiwitten op die onvolledig verteerd zijn. Dit verschijnsel is in verband gebracht met allerlei aandoeningen, waaronder gewrichtsontsteking en andere gewrichtsproblemen. U hebt vrijwel zeker een lekkende darm als u langdurig niet-steroïdale ontstekingsremmers hebt gebruikt (NSAID’s). Deze geneesmiddelen verhogen namelijk de doorlaatbaarheid van de darmwand door de productie van de beschermende stof prostaglandine te blokkeren. Dat gebeurt al na inname van één enkele dosis van bijvoorbeeld aspirine of indometacine. Langdurig gebruik van NSAID’s, zoals bij artrose vaak gebeurt, leidt tot ernstig ontstoken en zeer doorlaatbare darmen, en houdt zo het probleem in stand.

Wat u eraan kunt doen: laat de doorlaatbaarheid van uw darmen bepalen met een suikerresorptietest. Slik ook probiotica, want daarvan is aangetoond dat dit de doorlaatbaarheid van de darmen vermindert. Kies een product met lactobacillen, bifidobacteriën, Saccharomyces boulardii en (onschuldige) stammen van Escherichia coli en streptokokken.

Bent u gevoelig voor een chemische stof?
Naast voedingsmiddelen kunnen volgens Mansfield talloze stoffen in onze omgeving tot gewrichtsontsteking leiden. Dat zijn bijvoorbeeld tabaksrook, bestrijdingsmiddelen, parfum en zelfs haarlak, maar ook stof, huisstofmijt en schimmels. Verder spelen huishoudelijk gas, formaldehyde en bestrijdingsmiddelen in voeding vaak een rol. Zo bleken veel van Mansfields patiënten allergisch te zijn voor gas, en verbeterden of verdwenen hun klachten onmiddellijk nadat ze van koken op gas overstapten naar elektrisch koken.

Henriëtte Eken

Blue Dot Impulse

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–